Energinytt oktober 2022

Att spara energi i våra lägenheter är naturligtvis bra för våra plånböcker, men just nu är det kanske bäst för att undvika ransoneringar i framtiden. Så länge kriget pågår måste vi kanske exportera till länder som är mer beroende av rysk gas än vad vi är.

En del av följande tips använder du säkert redan, vi hoppas att något ändå är inspirerande för att spara ytterligare.

Byt alla glödlampor till LED. En LED-lampa förbrukar 80% mindre el och håller 10-20 gånger längre än en vanlig glödlampa. Alla armaturer som har skruvsockel kan enkelt bytas till Led.

Har du kvar originalbelysning i kökstaket, under köksskåp och belysning i badrum så måste hela armaturen bytas.

Det finns även andra lågenergilampor och halogenlampor som drar mindre energi. Vi har dock i husets allmänna ytor valt LED-lampor.

Energitjuvar är elektriska handdukstorkar, fundera en gång till om den verkligen behöver sättas på. Likadant med golvvärmen i badrummet, om det inte är allt för kallt kanske man kan ha den avstängd.

Spis och elektriska hushållsapparater. Använd dessa med förnuft. Stäng av ugnen innan maten är helt klar, eftervärmen gör den färdig. Håll rätt temperatur i kyl och frys +6 och -18

Ska du tina från frysen använd kylen så utnyttjar du kylan från maten. Låt också varm mat helt kallna innan du sätter in den i kylskåpet, vi har ju våra balkonger att låta mat kallna på.

Vattenkokare är mer energisnålt än att koka vatten på spisen.

Mobilladdare som blir varm när den inte används drar ström och bör bytas ut.

Tvätt. Om du tvättar i  30 eller 40 grader i stället för 60 halverar du energiförbrukningen. Tvätta och diska gärna i maskin men försök att fylla maskinerna och tvätta/diska mer sällan.

Släck ljuset i rum som inte används

Nästa spartips från energigruppen kommer att handla om värmen.

Energi-Gruppen

Energigruppens spartips finns samlade under en egen rubrik under fliken Fastigheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *